Nu a existat niciodată o evidenţă foarte clară a banilor trimişi acasă de românii de peste hotare. Ca să evite comisioanele mari ale băncilor şi ale companiilor de transfer al numerarului, mulţi preferă să aducă banii în plic în ţară, atunci când îşi vizitează rudele rămase aici. Această situaţie s-ar putea schimba în momentul în care vor fi din ce în ce mai răspândite serviciile de transfer direct al banilor, de la om la om. Sunt servicii care au comisioane foarte mici şi care, pe termen lung, pot să scoată băncile din joc. Asta, desigur, dacă băncile nu iau măsuri şi îşi diminuează comisioanele de transfer, ceea ce ar fi la fel de bine pentru clienţi.


Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!
Serviciile noi şi vechi de transfer al banilor au un mod asemănător de funcţionare. Marea diferenţă stă încomisioanele care uneori sunt atât de mari, încât ieşi mai ieftin dacă te întâlneşti personal cu cel căruia vrei să îi oferi banii. Iar atunci când transferul este însoţit şi de conversie valutară, costurile sunt şi mai mari.
Însă, atât băncile, cât şi firmele de transfer al banilor, precum Western Union sau MoneyGram, vor trebui să taie comisioanele, dacă îşi doresc să nu piardă competiţia cu servicii nou-apărute, precum TransferWise, CurrencyFair sau Midpoint.
Aceste platforme au comisioane mult mai mici decât băncile şi serviciile convenţionale de transfer al banilor. Pentru că au un mod de operare mai eficient. TransferWise, de exemplu, este un site finanţat de miliardarul britanic Richard Branson şi dezvoltat de unul dintre oamenii care au pus bazele Skype.
La un transfer de 1000 de euro din Spania în România, comisionul este de aproximativ 50 de lei. Compania susţine că pentru aceiaşi bani, o bancă ar fi cerut un comision de 200 de lei. Cei de la TransferWise au declarat pentru Washington Post că lucrează ieftin, pentru că toate operaţiunile lor sunt electronice, în vreme ceWestern Union are o întreagă reţea de ghişee ce trebuie administrate. Iar acest cost de administrare se vede în comisionul final plătit de client.
Prin Western Union sau MoneyGram, un român care lucrează în Spania depune numerar la un ghişeu de acolo, iar rudele sale se duc la un ghişeu din România şi ridică banii tot sub formă de bancnote, în aceeaşi valută în care au fost trimişi.
Un sistem direct de transfer al banilor nu lucrează cu numerar. Ca să poată trimite bani acasă, un român care lucrează peste hotare trebuie să aibă un cont bancar. Banii trimişi alimentează un cont din România, ceea ce este mai ieftin decât transferul bancar internaţional. Iar conversia valutară se face la cursul interbancar, care este cel mai bun din piaţă. Problema este că în România există foarte mulţi oameni care nu au un cont bancar. Aşa că fie primesc banii prin serviciile convenţionale de transfer, fie aşteaptă ca rudele din străinătate să le aducă banii în plic, când ajung în România în vacanţe sau de sărbători.
Însă, pe termen lung, sub presiunea serviciilor de transfer direct al banilor, tendinţa va fi aceea de reducere a comisioanelor, indiferent de modul în care ajung banii dintr-un colţ în altul al lumii.  

Post a Comment

Mai nouă Mai veche